S jak MonaStrell

Monastrell to odmiana czarnych winogron dość powszechnie uprawianych na południu Hiszpanii. Pod nazwą Mourvèdre występuje również we Francji, gdzie z niego są produkowane wina jednoszczepowe lub wchodzi w skład win mieszanych.

Wina ze szczepu Monastrell znam i cenię, nie tylko za walory smakowe, ale również zdrowotne. Wina ze szczepu Monstrell są źródłem wielu rodzajów flawonidów, które jako antyoksydanty przeciwdziałają rozwijaniu się komórek rakowych oraz wspomagają pracę układu krwionośnego. Ciekawostką jest fakt, że zawiera dziesięć razy więcej resweratrolu, czyli najbardziej prozdrowotnego składnika winogronowych skórek, niż Cabernet Sauvignon.

Wino Grande Alta Expresion 2012 to wino w 100% ze szczepu Monastrell, organiczne, wyprodukowane przez La Bodega de Pinoso w okolicach Alicante. Wino w kolorze czerwonym z poblaskami purpurowymi. Ciało potężne. W nosie wino intensywne, ale jednocześnie eleganckie śliwek, fig oraz kawy. W ustach całkiem niezła kwasowość oraz dżemowate owoce  – typowe dla win z tego szczepu. Wino ma niezły balans z nutami mineralnymi i miękkimi taninami wynikającym z przechowywania wina w beczkach.

Wino pasuje do grillowanych mięs oraz zapiekanek warzywnych.

Wino dobre. Zakup własny w Vino Trio.

Jerzy Moskała

Advertisements
S jak MonaStrell

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s