U jak RUeda

Rueda to całkiem mały region winiarski Hiszpanii, zlokalizowany na północny zachód od Madrytu, pomiędzy, choć nieco na południe, od regionów Rebera del Duero i Toro, Zajmuje obszar ponad 6tys ha. Klasę DO region uzyskał w 1980 roku. Przeważają tam odmiany Verdejo (prawie 50%), Viura zwana też Macabeo (przeniesiona tu z Rioja – około 22%), Palomino (prawie 25%), oraz nieco Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon i Tempranillo. I właśnie dzięki Verdejo i winom białym z tego szczepu region stał się znany.

Nowoczesne formy produkcji win pozwoliły właśnie z Verdejo produkować nie tylko wina popularne, ale też ciekawe wina jakościowe – świeże, owocowe, eleganckie, o bursztynowym kolorze i niezłej, jak na wina hiszpańskie wina białe kwasowości. Na naszych oczach wina z Ruedy zmieniają się próbując osiągnąć poziom konkurencji – francuskich Sauvignon Blanc.

Niestety jeszcze w Polsce wina z Ruedy, szczególnie te z niższej półki cenowej, nie prezentują najwyższej jakości. Valdelapinta Rueda Clásico 2015 – wino, które miałem okazję degustować, rozczarowało mnie. Jeszcze w nosie wino to miało całkiem niezłe nuty – owocowe, lekkie nuty cytrusowe w kierunku pomarańczy, nieco banana i ananasa. Ale już w ustach bardzo przeciętne, choć trochę owocowe i o niezłej kwasowości wino smakowało nad wyraz przeciętnie.

Wniosek – cudów nie ma, a Verdejo warto raczej szukać poza dyskontami.

Wino przeciętne. Zakup własny w Biedronce.

Jerzy Moskała

Advertisements
U jak RUeda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s