X jak Xarel-lo

Xarel-lo to stosunkowo mało znany szczep winnej latorośli, którego białe grona dają wina o sporej kwasowości i mocnej budowie. Szczep jest najbardziej popularny na obszarze Katalonii, gdzie, szczególnie w apelacjach, jest podstawą do produkowania win spokojnych i musujących . Jest to bowiem szczep w dużym stopniu wykorzystywany do coraz bardziej popularnego wina musującego, wytwarzanego metodą tradycyjną (szampańską), Cavy.

Xarel·lo, poza kwasowością i mocną budową win, daje też wina o dobrym (czytaj – nie za wysokim i nie za niskim) poziomie alkoholu. Dominujące aromaty to wyraźne nuty owocowe (zielone jabłko, cytryna, grejpfrut) oraz ziołowe. Szczep Xarel·lo bardzo dobrze sprawdza się w kupażach, podnosząc kwasowość win oraz nadając im więcej ciała. Wina musujące Cava najczęściej są to wina kupażowi, rzadziej jednoszczepowe.

Gran Baron to półwytrawna Cava wytwarzana ze szczepów Macabeo, Xarel-lo i Parellada. Jest to raczej wersja popularna tego trunku i odpowiednio ekonomiczna, acz pokazuje wszystkie podstawowe cechy tych win. Całkiem mocna struktura wina i prawidłowo uwalniające się bąbelki w kieliszku zdecydowanie cieszą wzrok. W nosie nuty cytrusowe, dość mocne dzięki uwalniającemu się gazowi. W ustach już nieco gorzej – dominują nuty owocowe, ale wino jest dość krótkie, choć przyjemne.

Warto zwrócić uwagę na wina Cava z niższej półki. W tym samym segmencie cenowym stanowią całkiem ciekawą konkurencję dla „wyrobów szampanopodobnych”, których ofertą jesteśmy wręcz bombardowani w okresie sylwestrowym i na początku roku. Zamiast nich warto sięgnąć po Cavę. Nawet z Żabki.

Wino dość dobre. Zakup własny w Żabce.

Jerzy Moskała

 

Advertisements
X jak Xarel-lo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s