Degusta Espana PRIORAT

Zeszłotygodniowa degustacji win hiszpańskich z regionu Priorat (cast. Priorato), zorganizowana w Ambasadzie Królestwa Hiszpanii przez Degusta Espagna, miała na celu zaprezentować specyfikę win z tego regionu i po części wyjaśnić przyczynę niezwykłej popularności tych oraz, co idzie za tym pierwszych, ich wysokich cen. Na temat samego regionu nie chcę się rozpisywać – opisałem go krótko przy okazji alfabetu win hiszpańskich, a opis można znaleźć tu.

IMG_20170228_092531.jpg

Popularność z win z apelacji Priorat nie był jakąkolwiek zagadką – to kolejny przykład potencjału regionu, mieszanki talentu i ciężkiej pracy oraz odrobiny szczęści zamieniła się w wysoką jakość produkowanych tam win i w efekcie sukces.

IMG_20170228_094252.jpg

Degustacji podlegało 9 win, których krótkie opisy poniżej:

1. Genium Cellar 2010

Wino to mieszanka odmian Garnacha, Carinena, Merlot i Syrah to wino o ładnym, głębokim kolorze, o zapachu lekkich owoców i alkoholu. W smaku dominująca owocość, kwasowość oraz miękkie taniny. Wyraźna mineralność, lekkie nut oleiste i pieprzny finał.

Ocena: **

2. Llicorella Classic 2010

To wino to z kolei kupaż Garnacha, Mazuela i Merlot. Wino o ładnym, czerwonym kolorze. Zapach mocno owocowy, acz z wyczuwalnym alkoholem. W ustach ładny, zaokrąglony smak owoców, nut balsamicznych z długim finiszem.

Ocena: **+

3. Mas Sinen Negre 2009

Kupaż Garnacha, Carinena Cabernet Sauvignon i Syrah dał w kolorze ciemny amarant. W nosie nuty owocowe, balsamiczne, a na końcu beczkowe.W ustach smak dojrzałego owocu, kwasowość, silne taniny i średni taniczny finisz.

Ocena: **+

IMG_20170228_092552.jpg

4. Cruor 2012

Kupaż Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot to chyba najsłabsze degustowane wino. W kolorze głęboka czerwień, zapach mocno owocowy – ciemne owoce. W smaku wino owocowe, sporo mineralności i ściągające taniny. Trochę za mało owocu, trochę za dużo tanin.

Ocena: **

5. Porrera 2012

Kupaż Carinena i Garnacha dał wino o ciekawym, czerwonym kolorze. W zapachu intensywne owoce, nuty redukcyjne, beczkowe. W ustach bardzo przyjemny owocowy smak, zaokrąglony i delikatny. Trochę przeszkadza alkohol.

Ocena: **

IMG_20170228_092559.jpg

6. L’Obaga 2015

Kupaż Garnacha i Syrah dał w kolorze wino o czerwonym, amarantowym kolorze. W zapachu mocne nuty czerwonych owoców, nuty korzenne i mineralne. W ustach mocno owocowe o średniej kwasowości. Wino byłoby niezłe, acz alkohol i ściągające taniny przeszkadzają.

Ocena: **+

7. Nita 2014

Kupaż Garnacha, Carinena, Cabernet Sauvignon i Syrah dał wino o głębokiej czerwieni. W zapachu miękkie, słodkie owoce, nuty pestkowe i balsamiczne. W ustach wino owocowe, zaokrąglone i zbalansowane. Miękkie o nieco pieprznej końcówce.

Ocena: ***. Wino nr 2 w mojej ocenie

8. Les Crestes 2015

Kupaż Garnacha, Carinena i Syrah  dał wino o silny amarantowym kolorze. W zapachu silne beczkowe nuty nieco przytłaczają wino. W ustach owocowe, o średniej kwasowości i pieprznym finiszu. Wino najsłabsze.

Ocena: *+

9. Samsara Priorat 2014

Kupaż Garnacha, Carinena, Syrah i Cabernet Sauvignon dał wino o głębokim, czerwonym kolorze. Mocno nowoczesny zapach, gdzie obok owocu wkomponowany jest kokos oraz nuty mineralne. W smaku owocowość, duża koncentracja mineralności. Wino długie, bardzo długie. Finisz średni taniczny. Wino najlepsze w mojej ocenie.

Ocena: ***+

IMG_20170228_092604.jpg

Powyższa ocena miała charakter porównawczy pomiędzy nimi. Wina z Priorat pokazały swoją potęgę, choć są to zdecydowanie wina do dekantacji.

Opracowanie

Jerzy Moskała

Advertisements
Degusta Espana PRIORAT

One thought on “Degusta Espana PRIORAT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s