Degustacja win z Faktorii Win à la carte

IV Zlot Blogerów, zorganizowany przez Winicjatywę w ostatnią sobotę, 13 maja 2017, obfitowała w szereg atrakcji. Do nich należała niewątpliwie sesja food pairing’u – łączenia wina z potrawami – zorganizowana przez Faktorię Win, dystrybutora win do sklepów i restauracji.

Właśnie nowa koncepcja – Faktoria Win à la carte – będąca ofertą zestawów win dla restauracji, stała się wzorem dla organizacji sesji, w trakcie której potrawy przygotowane przez szefa kuchni hotelu Mamaison Hotel Le Regina w Warszawie łączone serwowane były z odpowiednio dobranymi winami. Całość sesji obejmowała 8 win, które stanowiły część oferty Faktorii Win à la carte, zaś poszczególne dania stanowiły koncepcję szefa kuchni hotelu, jako połączenie do wina. Takie rozwiązanie – dobór potrawy do wina – nie jest typowe w restauracji, ale staje się coraz popularniejszym sposobem wyboru dań.

Jako pierwsze danie na stół wjechało ceviche ze skreia z chrupiąca papryką i relish z ogórków i kaparów.

IMG_9142.JPG

Potrawie towarzyszyło wino Buenos Dias Cyne Verdejo DO Rueda 2013. Wino jasnożółte z zielonymi refleksami o zapachu owoców tropikalnych i ziół. W smaku wino o lekkiej kwasowości i średnio długim finiszu. Wino nieco zbyt delikatne dla tej potrawy jednak w smaku eleganckie i smaczne.

IMG_9143.JPG

Kolejną potrawą były małże Św. Jakuba serwowane ze śliwką, migdałami i estragonową tempurą. Do potrawy zaserwowano dobrze pasujące białe wino Monopole Kressmann Bordeaux 2014. Wino o ciemniejszym od poprzednika żółtym kolorze, w zapachu nuty egzotycznych owoców i cytryn, w smaku wino o lekkiej kwasowości i pikantnym finiszu.

IMG_9144.JPG

Fois gras z golonką, gruszką, pistacjami i bazylią to kolejna potrawa serwowana przez szefa kuchni.

IMG_9146.JPG

Do potrawy zaserwowano dobrze pasujące wino białe Borgo Magredo Traminer DOC Friuli Grave, dojrzewające 4 miesiące w beczkach, o zapachu róży i owoców cytrusowych. W smaku wino o lekkiej owocowości, kwasowości i pikantnym finiszu.

IMG_9145.JPG

Dość zaskakującą potrawą był serwowany z chrzanem tatar wołowy, z dodatkiem cząbru i krakersów z czarnuszką.

IMG_9147.JPG

Do tatara dość zaserwowano dość zaskakujące wino – białe. Było to Marchesi de’ Frescobaldi Pomino Bianco DOC Pomino. Wino będące kupżem szczepów chardonnay i pinot bianco, o kolorze jasnej, delikatnej żółci, w zapachu charakteryzowało się nutami owoców tropikalnych i brzoskwiń. W smaku wino o dość niezłej kwasowości, z pieprznym finałem znakomicie pasowało do serwowanego tatara.

IMG_9148.JPG

Kolejną potrawą był tuńczyk, serwowany z włoskim koprem i marakują.

IMG_9149.JPG

Do tuńczyka zaserwowano wino z USA – kalifornijskie Panamera Ratherford Wine Company Chardonnay 2015. Wino o wyraźnie żółtym kolorze, zapachu gruszki i wanilii oraz smaku z lekka kwasowym i dość tanicznym nie najlepiej pasował do serwowanej ryby.

IMG_9150.JPG

Pastrami z kaczki z kozim serem i orzechami zostało zaserwowane w towarzystwie buraczków.

IMG_9151.JPG

Do kaczki pasuje czerwone wino i takie się znalazło w jej towarzystwie. Było to Marchesi de’ Frescobaldi Pomino Pinot Nero 2011 o jasnej, rubinowej barwie, zapachu kwiatów i jagód i smaku lekkim, owocowym z nutami taniny i pieprznym finiszu. Wino znakomicie komponujące się z kawałkami piersi kaczych.

IMG_9152.JPG

Kolejną potrawą był pieczony comber jagnięcy z jesiennymi warzywami i lubczykiem.

IMG_9153.JPG

Do potrawy zostało podane wino Amarone della Valpolicella DOCG La Giuva. Wino, jak wiadomo, o głębokim kolorze ciemnej czerwieni, intensywnych nutach zapachowych ciemnych owoców i czekolady i smaku porzeczek i czekolady. Wino nieco zdominowało potrawę.

IMG_9154.JPG

Zwieńczeniem wieczoru okazał się lekki deser – jabłko z sherry, różowym pieprzem i tajską bazylią.

IMG_9155.JPG

Do deseru zaserwowano Bacalhoa Moscatel de Setubal DO Setubal, wino o pięknym, pomarańczowym kolorze, nie wzmacniane, choć o zawartości 17% alkoholu. W zapachu dominujące nuty herbaciane, ale również pomarańczy i cytryny. W smaku wino intensywne, długie, pełne słodko-kwaśnych nut było znakomitym połączeniem stosunkowo słodkiego deseru.

IMG_9156.JPG

Choć wina zostały w lepszy lub gorszy sposób dobrane do potraw pokazały nie tylko swój poziom, ale również potencjalne możliwości łączenia z eleganckim potrawami współczesnej kuchni. Szczególnie zaskakujący dobór białego wina do tatara okazał się trafiony. Najgorzej wypadło klasyczne amerykańskie chardonnay, gdzie nuty zapachowe i smakowe pochodzące od beczki dębowej nie znalazły pasującej potrawy.

Koncepcja Faktoria Win à la carte może znaleźć klientów wśród restauratorów, których nie stać na własnych sommelierów oraz trudno im dobrać kelnerów znających się na doborze win. Menu z symbolami zastosowań wina do dań pozwoli ich klientom na łatwiejszy dobór wina do potraw i otworzy przed nimi świat smaków i doznań wynikających z food pairing’u.

W sesji uczestniczyłem w ramach organizowanego przez Winicjatywę IV Zlotu Blogerów.

Jerzy Moskała

Advertisements
Degustacja win z Faktorii Win à la carte

2 thoughts on “Degustacja win z Faktorii Win à la carte

  1. marek says:

    “..Serwowany z chrzanem tatar wołowy +Do tatara zaserwowano dość zaskakujące wino – białe, Marchesi de’ Frescobaldi Pomino Bianco DOC Pomino będące kupżem szczepów chardonnay i pinot bianco”.
    Konia z rzędem temu co zrozumie niuanse karjowego winiarstwa.

    Like

    1. Literówek jest więcej …. Ale do rzeczy: Serwowanie białego wina do wołowego tatara nie było w tym przypadku wyrazem krajowego winiarstwa, a jedynie formą eksperymentu, zresztą udanego. Zgodnie z zasadami do wołowiny serwuje się wino czerwone, ale w tym przypadku zrobiono odstępstwo, zresztą udane. Nuty miodowo-beczkowe nieźle współgrały ze słodyczą tatara, a słodkawe nuty mięsa nie zostały zabite przez ostrą kwasowość. A zatem można wybiegać poza standardy …

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s