Francuski róż na lato! Masterclass na Vinifolies 2017

W trakcie Vinifolies 2017 pod hasłem “Francuski róż na lato!” Wojciech Bońkowski przeprowadził degustację komentowaną win różowych. Wina różowe we Francji mają rosnący udział w rynku krajowym, prześcigając w tym roku 20% udział win białych. W Polsce wina różowe to jedynie 2% sprzedaży, ale, co Wojciech Bońkowski podkreślał, należy spodziewać się wzrostu sprzedaży tego rodzaju win przewyższającego już 8% wzrost sprzedaży wina w Polsce.

Różowe wina francuskie są wzorcem dla win tego rodzaju na całym świecie. Choć ich różnorodność, o której można było przekonać się w trakcie degustacji, pokazuje, że trudno mówić o jednej stylistyce tego wina, to właśnie dzięki temu mogą te wina trafiać w gusty najróżnorodniejszych konsumentów. Uczestnicy degustacji mieli szansę zapoznać się z 9 winami różowymi z różnych regionów Francji.

Château Camparnaud, AOC Côtes de Provence, 2015, to klasyczne wino różowe z Prowansji, niezwykle popularny i masowy produkt w tej części Francji. Wino wytworzone ze szczepów grenache, cinsault, tibouren, rolle i syrah jest w niezwykle bladym, łososiowym kolorze, bardzo charakterystycznym dla win z tej apelacji. W zapachu wina dominują owoce – cytrusy, truskawki i poziomki. W smaku niezwykle delikatne, owocowe – truskawki i maliny – ze średnią kwasowością i lekko pieprznym finiszem. Wino znakomite jako aperitif.

Réserve de Monrouby, IGP Côtes de Thau, 2015 to wino z regionu Langwedocja Rousillion wyprodukowane z winogron szczepów carignan noir, grenache, cinsault i syrah. W kolorze znacznie bardziej różowe od prowansalskiego różu, choć w kolorze nadal bardzo jasne. W zapachu wino niezwykle wyraziste, świeże i orzeźwiające o nutach wiśni i malin. W smaku wino dużo bardziej kwasowe z nutami tanicznymi. Kasowość predestynuje to wino nie tylko jako aperitif, ale również do sałatek i grillowanych ryb.

Jako trzecie wino degustowane było Francois Franceschi Cuvée Séduction, AOC Corse 2015, wino ze wschodniego wybrzeża Korsyki. Wino mocno już różowym kolorze wyprodukowane z winogron szczepów niellucciu (znanego we Włoszech jako san giovese) oraz sciaccarellu (mamolo toscano). Zapach wina niezwykle elegancki, lekko owocowy. W smaku wino owocowe, lekko kwasowe i taniczne w finiszu. Wino znakomicie komponujące się z owocami morza, a nawet wędlinami.

Czwartym winem w degustacji był VIPink, AOC Bergerac, 2016. Wino najpewniej wyprodukowane ze szczepu merlot w kolorze mocno różowe z nutami wpadającymi w amarant. W zapachu wino wytrawne, odświeżające, w smaku spora kwasowość i taniczny finisz. Wino zdecydowanie do picia w towarzystwie potraw, jak delikatne sałatki lub lekkie wędliny.

Piątym winem było SAS Richard Prieuré de Montézargues, AOC Tavel, 2016 – wino z apelacji, która jest jedną z najbardziej znanych we Francji. Apelacja słynie jedynie z win różowych, a wino zostało wytworzone z winogron szczepów grenache, cinsault, clairette (winogrona białe), syrah i mourvèdre. Wino zaprezentowało się pięknym kolorem głębokiego różu, w zapachu aromaty truskawki i malin, w ustach niezwykle świeże, mocno owocowe wiśniowo-cytrusowe, z tanicznym finiszem. Wino niezwykle intensywne i bardzo smaczne.

Domain du Plessis Glain Le Beauchene, IGP Vin de pays de la Loire, 2016, to szóste wino degustowane na Masterclass, reprezentujące wina różowe z doliny Loary. Wytworzone w 70% ze szczepu gamay i 30% ze szczepu pinot noir charakteryzowało się wyższym poziomem cukru i półwytrawnością. Mocny kolor różu przechodził w nuty ceglaste, w zapachu wino mocno owocowe, w smaku dominowały nuty mocnej truskawki, ale też malin i porzeczki. Wino raczej jako aperitif lub do picia solo.

Domaine de la Gonorderie La Délicatesse, 2016, to z kolei wino wytworzone z winogron szczepu cabernet franc. W kolorze niezwykle blade, w kolorze morelowym. W zapachu dominują nuty owocowe, słodkawe i kwiatowe. W smaku intensywnie owocowe o wyczuwalnej słodyczy. Wino półwytrawne o zaznaczonej słodyczy – raczej do picia solo.

Na koniec kolejne wino z Anjou – Ackerman AOC Cabernet d’Anjou, 2016, wytworzone z winogron szczepu cabernet franc. W kolorze wino intensywne, w zapachu dominują nuty truskawek i malin, podobnie w smaku. Wyższa kwasowość niweluje nuty słodkawe, choć całość nadal ma stylistykę półwytrawną. Wino raczej do potraw kuchni dalekowschodniej.

Masterclass pokazał nie tylko różnorodność win różowych z Francji, ale również ich spore możliwości, nie tylko na lato, zarówno jako aperitif, do lekkich potraw czy picia solo. Wydaje się, że obok wina z Tavel zarówno klasyczne wina z Prowansji, jak i Langwedocji, stanowią znakomite wino na rozpoczęcie wieczoru czy do lekkich, dietetycznych potraw np. z ryb. Ale warto również zwrócić uwagę na różowe wina z Korsyki czy z Bergerac – na pewno mniej znane, za to oferujące ciekawe doznania smakowe.

Jerzy Moskała

Advertisements
Francuski róż na lato! Masterclass na Vinifolies 2017

One thought on “Francuski róż na lato! Masterclass na Vinifolies 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s