Bierzo lubię bardzo

Bierzo lubię bardzo – pod tym hasłem przebiegała kolejna degustacja w Ambasadzie Królestwa Hiszpanii z cyklu Degusta Espana. Co wynikało z tytułu tym razem degustowane były wina z regionu Bierzo (DO), położonego w północno-zachodniej części Kastylia Leon. Region ten składa się z licznych małych dolin w części górskiej ( Alto Bierzo ) i szerokiej płaskiej równiny ( Bajo Bierzo ); obejmuje 23 gminy, w tym największe miasto w regionie, Ponferrada. Gleba w regionie jest zróżnicowana – obok łupków występują też kwarce.

Kluczowym szczepem uprawianym w regionie jest mencia – szczep znany również z sąsiadującej Galicji, ale raczej nie występujący poza tą częścią Hiszpanii. Daje on wina, które można nazwać “specyficznymi”, ale w rękach winiarzy z Bierzo stają się winami niezwykle interesującymi.

Degustowano następujące wina:

  1. Capricho val de Paxarinas 2016 (białe)
  2. Altos de Losada 2015
  3. Gayoso 2015
  4. Canes 2015
  5. Cepas Viejas 2014
  6. El Castro de Valtuille 2013
  7. Vega Montan Adria 2012
  8. Pittacum Aurea 2010

Mimo, że Bierzo jest regionem, gdzie zdecydowanie królują wina czerwone, degustowane wino białe Capricho val de Paxarinas 2016 okazało się znakomite. Kupaż godello i dona blanca dal wino w kolorze lekko różowym, o ciekawym kwiatowym zapachu. W smaku wino daje dużą objętość, wysoką kwasowość znakomicie komponująca się z owocowością i długim finiszem. Wino predestynowane do serwowania z potrawami – jest znakomitą propozycją dla wielbicieli ryb i owoców morza, a przede wszystkim restauratorów.

Spośród gamy win czerwonych, prezentujących niezwykle wysoki poziom, warto było wskazać na wino ostatnie Pittacum Aurea 2010. Wino o ciemnej strukturze i głębokiej czerwieni, daje zapachy mocnych, ciemnych owoców. W smaku okazuje się winem znakomitym, niezwykle złożonym, gdzie noty owocowe komponują się z nutami mineralnymi, balsamicznymi, a całość z niezłą kwasowością i miękkimi, jedwabistymi taninami. Wino znakomite.

Degustacja, prowadzona przez Julio Césara Sobrino pokazała niezwykły potencjał drzemiący w tej apelacji. Wprawdzie ten rok przyniósł, niestety, przymrozki, które mogą o 70% zmniejszyć produkcję, ale należy spodziewać się w najbliższych latach win, które mogą podważyć dotychczasową dominację win z Prioratu i Rioja’y wśród win hiszpańskich.

Jerzy Moskała

 

Advertisements
Bierzo lubię bardzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s