Quinta da Barca – degustacja win w Wine&People

Czwartkowa degustacja win od producenta Quinta da Barca miała miejsce w gościnnych progach sklepu i winiarni Wine&People, a osobą ze swadą opowiadającą o tych winach był Piotr Wołkowski, autor bloga winnerefleksje. Sama winnica to niewielka, 12-hektarowa posiadłość zlokalizowana w apelacji Douro, zaś linia win BUSTO, produkowana przez Marię Helenę Sousa Alves, właścicielkę, oraz jej córka Justinę Teixeira, odpowiedzialną za sprzedaż, jest hołdem dla Marquiza de Pombal, twórcy apelacji Douro. I choć historia winnicy nie jest długa, bo nasady krzewów wykonywano pod koniec lat 90-tych, zaś pierwsze wino wyprodukowano w 2005 roku, to specyfika i wysoka jakość produktów tej winnicy powinna wzbudzić zainteresowanie nie tylko miłośników win z Duoro, ale wszystkich wielbicieli dobrych win.

IMG_9388.JPG

Przegląd win inaugurował muskat – Moscatel Galego Branco 2016 – niezwykle ciekawe wino o aromatach owoców, ziół i mineralności, w smaku owocowe, o sporej kwasowości i długim finiszu z lekko cierpkim zakończeniem.

Wino zawiera 13% alkoholu, ale pojawia się on dopiero w trakcie picia, gdzieś na samym końcu smaku, z lekka ogrzewając przełyk. Spora kwasowość wina i brak cukru resztkowego, co jest dość niespotykane w winach z gron szczepu muskat, tworzy ciekawe wino do spożywania do lekkich dań letnich, albo wręcz do sączenia w gorące letnie popołudnie. Oczywiście odpowiednio schłodzone.

 

 

IMG_9389.JPG Kolejne wino to Busto Branco Colheita – podstawowe wino białe z tej winnicy. Colheita to oznaczenie portugalskich win podstawowych. W degustowanym roczniku 2015 wino to zachowało jeszcze świeżość i owocowość, zaś 13% poziom alkoholu był ładnie ukryty, co w przypadku win białych nie jest łatwym zadaniem dla winemaker’a.

Wino to ma kolor jasnożółty z lekkimi, zielonkawymi refleksami. Wino to kupaż malvasia fina, viosinho, arinto oraz muscatel. W zapachu dominowały nuty kwiatowe, a sam zapach wyjątkowo czysty, bez żadnych “przyduchów”, tak często spotykanych w winach z Portugalii. W smaku wino z początku  emanuje owocowością, później pojawia się kwasowość, choć niezbyt duża, a na końcu silne nuty mineralne. Nie są one nieprzyjemne – raczej ciekawie ubogacają całe wino. Sam smak całkiem długi, co predestynuje je do łączenia z potrawami, np. lekkimi sałatkami.

IMG_9392.JPG

Busto Branco Reserva 2015 to już wino o bardziej złożonych smakach i zapachach. To kupaż malvasia fina, viosinho oraz arinto. Wino w kolorze lekko jasno-żółtym, z lekka oleiste. W zapachu bardzo delikatne, konieczne jest nieco kontaktu z powietrzem, by otworzyło się i zaprezentowało swoje zalety. W winie dominują zapachy owocowe oraz mineralne. W smaku owocowość już mniej intensywna, niż w zapachu, średnia kwasowość i ciekawy, długi smak mineralny. Wino również 13% alkoholu, nieco cięższe od poprzedniego, znakomicie pasuje do rybki, np. grillowanych sardynek na liściu sałaty. Wino niezwykle interesujące poprzez złożoność smaków, elegancję i znakomite zaokrąglenie całości smaków.

 

IMG_9394.JPG

Linia Busto obejmuje również wino różowe – Busto Rose Colheita. Jest to o tyle ciekawe, że wina różowe stają się coraz popularniejsze na rynku, konkurując nie tylko z winami białymi jako aperitif, ale również z lżejszymi winami czerwonymi jako towarzysz potraw. Wino to wytworzone z gron szczepów touriga nacional, tinta roriz, tinta francisca i touriga franca ma dość niezwykły kolor, gdzie róż zmierza w kierunku amarantu. Zapach wina mocno owocowy, acz z towarzyszącymi mu nutami ziołowymi. W smaku wino na początku mocno owocowe, po chwili pojawia się kwasowość, a sam finisz wina jest długi i delikatny.

Wino zdecydowanie do serwowania jako aperitif w letnie wieczory i noce, choć do jedzenia znalazłoby się w towarzystwie delikatnych potraw mięsnych z warzywami.

IMG_9396.JPGBusta Tinto Colheita 2013 to czerwone wino od Quinta da Barca z podstawowej linii. Kupaż winogron ze szczepów: touriga nacional, tinta roriz, touriga franca i tinta francisca. Wino w ładnym kolorze mocnej czerwieni, okazuje się później zaskakująco lekkie. To ostatnio modna tendencja wśród win z Douro, nazywana czasem “burgundyzacją’, a której celem jest uzyskiwanie win zdecydowanie lżejszych, o silnych nutach owocowych. W zapachu wina dominują owoce leśne i ściółka leśna, zaś w smaku wyczuwalny jest znakomity balans owocowości, kwasowości i taniczności (taniczności pochodzącej z owoców), gdyż samo wino nie było przechowywane w beczce.

Wino lekkie, jak na apelację Douro, zatem do lżejszych potraw mięsnych, np. z wieprzowiny.

IMG_9399.JPG

Busto Reserva 2013 to z kolei wino, które powstało z kupażu szczepów tinto cão, touriga nacional, touriga franc i tinta roriz. Wino dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego, ale nie to jest wyznacznikiem oznaczenia reserva, ale jakość samego wina, oceniana przez powołany zespół somelierów. Kolor i samo wino dużo bardziej skoncentrowane od poprzedniczki, w zapachu charakteryzuje się nutami czerwonych owoców, fiołków i innych kwiatów oraz nutami mineralnymi. W smaku wino niezwykle smaczne, zaokrąglone, balsamiczne, ze zgrabnie połączonymi owocowością, kwasowością i tanicznością. To wino niezwykle eleganckie, a jego jakość najlepiej docenią klienci w połączeniu z eleganckimi daniami kuchni francuskiej.

Linię Busto zamyka wino Grande Escolha 2014 – wino w 100% wytworzone ze szczepu touriga nacional. Producentom udało się w tym winie uzyskać niezwykłą złożoność smaków i aromatów, zaś dziewięć miesięcy dojrzewania w beczkach z dębu francuskiego nadało całości niezwykłej elegancji.

Przegląd win z Quinta da Barca pokazuje nie tylko wysoką jakość win od małych producentów z Douro (małych areałem – wielkich swoimi winami), ale również zmiany w sposobie produkcji win z tego regionu. Z jednej strony wina białe stają się coraz ciekawsze i mogą stać się równie popularne, jak czerwone, z drugiej strony widać odejście od tradycyjnie ciężkich i skoncentrowanych win czerwonych na rzecz win lżejszych i owocowych. Ciekawością jest również róż, mocno odmienny od stylistyki rose z Prowansji, ale również ciekawe, szczególnie do łączenia z potrawami. I co najważniejsze – wszystkie wina z Quinta da Barca były na bardzo równym poziomie.

Jerzy Moskała

Advertisements
Quinta da Barca – degustacja win w Wine&People

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s