Miodosytnia Podlaska – Trójniak niesycony jabłkowy z żubrówką

Choć rynek winny w Polsce rozwija się znakomicie notując 8% przyrosty rok do roku, to rynek miodów pitnych jest jakby w uśpieniu. A szkoda, bo na bazie miodu są nie tylko naszą tradycją kulinarną, ale również zdrowymi i smacznymi napojami.

Trójniak niesycony jabłkowy to miód, który jest zalewany nie wodą, jak w przypadku klasycznych miodów pitnych, ale sokiem jabłkowym. Właśnie od niego i od tkwiącej w nim trawce (przypominającej klasyczną polską wódkę – żubrówkę) biorą się swoiste aromaty i smaki tego napitku. A jest to niezwykle ciekawa kombinacja nut owocowych od jabłka, miodowych i charakterystycznych aromatów trawy żubrowej, która występuje jedynie na terenie Podlasia. W smaku słodkie, lekko alkoholowe, znakomite na zakończenie posiłku czy gorącego dnia.

Miód bardzo dobry smaczny. Polecany nawet dla preferujących wino. Otrzymany od producenta pana Dawida Olesiuka na targa Food Expo 2017.

Jerzy Moskała

Advertisements
Miodosytnia Podlaska – Trójniak niesycony jabłkowy z żubrówką

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s