Wino na weekend – Gevelli Dynasty Qvevri Mtsvane Kakhuri 2015

Winnica Gevelli Wine & Vineyards to interesujący przykład kooperacji polsko-gruzińskiej, która ma na celu produkcję win gruzińskich w oparciu o polski kapitał i to nie tylko na polski rynek. Położona w słynącej z win dolinie Alazani, w apelacji Tsinandali, obejmuje 60 hektarów nasad winnej latorośli. Dolina rzeki Alazani jest czasem uważane za kolebkę światowego winiarstwa (choć np. Ormianie wskazują na zbocza góry Ararat), a najstarsze znalezione w wykopaliskach ślady upraw i produkcji wina sięgają 6000 lat p.n.e.

Tradycja winiarska Gruzji to wykorzystanie do produkcji wina glinianych amfor, o pojemności od 80 do 10 tys litrów. Amfory te, zakopane w ziemi, wypełniane były rozgniecionymi winogronami i w oparciu o tzw dzikie drożdże pozwalały na ferementację i wytworzenie wina w najbardziej naturalny z obecnie osiągalnych sposobów. Amfory te, zwane qvevri bądź kvevri, dają wina o specyficznych aromatach i smakach, niepowtarzalnych, często krytykowanych, ale równie często uwielbianych. Rzecz ujmując krótko – picie wina z kvevri to jak podróż przez stulecia do początków wina, jego smaków i zapachów.

IMG_9519.JPGGevelli Dynasty Qvevri Mtsvane Kakhuri 2015 to wino wyprodukowane w właśnie w kvevri, choć na potrzeby rynku światowego nie jest to wino typowe dla tego rodzaju produktów. Choć słowo “typowe” nie jest słowem najbardziej odpowiednim, bo wina z kvevri bardzo się między sobą różnią dając różnorodne aromaty. Gevelli Qvevri to raczej wino posiadające wiele cech takich win, ale ułożone i mniej “dzikie”, a przez to znacznie lepiej przyswajalne przez tych miłośników wina, którzy dotychczas nie mieli szans zapoznać się z tego typu winami.

Wino w 100% wyprodukowane ze szczepu Mtsvane Kakhuri, który zazwyczaj jest stosowany w kupażach, zaś wina jednoszczepowe z tego gatunku winorośli często charakteryzuje złożoność, bogactwo, choć dość niska kwasowość.

IMG_9520.JPG

Gevelli Dynasty Qvevri Mtsvane Kakhuri 2015 to wino o bogatym ciele i intensywnej, bursztynowej barwie. Stąd określenie wina amber, które sugeruje nie tylko tę gamę kolorów, ale i nuty smakowe. Zresztą coraz częściej wina amber są traktowane jako odrębne od win białych, czerwonych i różowych właśnie przez odmienność cech tych win.

W zapachu wino to dosłownie upaja nutami miodu, gruszki oraz kwiatów. Zapach jest niezwykle bogaty i bardzo charakterystyczny dla win z kvevri. W smaku wino nadal pokazuje owocowość oraz nuty miodowe, ale dość niska kwasowość szybko przechodzi długą końcówkę z lekkimi taninami (które raczej wynikają z działania kvevri niż pojawiają się od winogron).

Wino to jest niezwykle interesujące i złożone. Dla tych, którzy nie poznali wcześniej smaków win z kvevri może być zaskakujące i być niezłym wstępem do poznawania tych win nie tylko białych, ale i czerwonych. Bo w kvevri są też produkowane wina ze szczepu saperavi, najsłynniejszego gruzińskiego czerwonego szczepu. Ciekwostką jest też to, że w kvevri staje się coraz bardzie popularne wśród producentów z Włoch, Grecji, a także z Polsce.

Wino próbowałem do klasycznej polskiej potrawy, domowej roboty moskalików. Niestety połączenie ze śledziami nie powiodło się – zbyt niska kwasowość nie pasowała tu do śledzia. Być może lepszym rozwiązaniem byłyby sałatki z owocami (np. anansem czy gruszką) lub deska serów.

Wino dobre. Wino otrzymane od dystrybutora.

Jerzy Moskała

IMG_9523.JPG

 

Advertisements
Wino na weekend – Gevelli Dynasty Qvevri Mtsvane Kakhuri 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s