Wina na weekend – Quinta do Beijo

Wina z apelacji Alto Douro to najbardziej znane na świecie wina z Portugalii. Sam region wsławiły nie tyle wina spokojne, czerwone, ale przede wszystkim wina wzmacniane, czyli porto, które są w tej apelacji produkowane. Ale choć to wina wzmacniane stały się w głównym produktem eksportowym regionu, to ostatnie kilkadziesiąt lat należało już do produkowanych tu win niewzmacnianych, głównie czerwonych.
Apelacja obejmuje tereny nasad winnej winorośli w dolinie rzeki Douro. To właśnie mikroklimat tej doliny z gorącymi latami, dość chłodnymi zimami, wpływem Atlantyku i glebami często po-wulkanicznymi są przyczyną specyfiki smakowej win z tego regionu. Apelacja Alto Douro, często po prostu nazywana Douro, przedstawiana jest przez Portugalczyków jako pierwsza apelacja winna na świecie, nawet jeśli mieszkańcy Toskanii to samo twierdzą o Chianti. Ale choć to kwestia sporna jedno jest pewne – apelacja istnieje od 10 września 1756 roku, kiedy to markiz de Pombal  przeforsował jej utworzenie, a zatem jest w rzeczywistości wiekowa. Sam region dzieli się na trzy subregiony: Douro Superior, Cima Corgo, Baixo Corgo. Warto też pamiętać, że Douro w grudniu 2001 roku zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Quinta do Beijo to [osiadłość ulokowana w miejscowości Celeirós w odległości 25 km. od Vila Real, w samym sercu Douro. Winnice ulokowane są na tarasach nad doliną rzeki Douro. Widok winnic zapiera dech w piersiach, ale nie tylko to stanowi o ich zalecie. Zaletą są przede wszystkim produkowane w tym 15 hektarowym gospodarstwie wina, które w swojej stylistyce nawiązują do tradycji winnej Douro – bogatych w smaki i aromaty, solidnych, wręcz potężnych trunków. Mimo tych cech wina z Quinta do Beijo są ciekawym weekendowym wyborem nie tylko na okres jesienny, bo same wina, i to nie tylko białe, smakują wybornie w ciepłe, letnie wieczory.

Porta de Celeirós D’Oiro Colheita 2016

IMG_9550.JPG

Pierwsze z pięciu prezentowanych tu win na weekend to wino białe. Colheita 2016 – a zatem wino bardzo świeże, zeszłoroczne, zostało wytworzone z gron starych krzewów, tradycyjnych szczepów dla regionu. Choć producenci nie przyznają się do pochodzenia gron można się domyślać, że jakiś udział w tym kupażu miały szczepy malvasia fina, viosinho czy gouveia. Wino o słomkowym kolorze i średniej budowie charakteryzuje się lekkim, naturalnym gazem, który absolutnie nie przeszkadza, a wręcz dodaje mu świeżości. W zapachu dominują aromaty cytrusowe, kwiatowe i mineralne. Prawie niewyczuwalny jest w zapachu alkohol, choć 12,5% to nie jest niski poziom jak na białe wino.

 

IMG_9549.JPG

W smaku dominuje owocowość, przechodząca dość szybko w nuty kwasowe, a następnie mineralne. Wino daje długi posmak, znakomicie rozkładający się w ustach, a kończy się lekko pieprznym finiszem. Wino to z czasem znakomicie otwiera się w kieliszku – warto nieco poczekać by odkryć zmieniające się w nim aromaty.

Wino zdecydowanie do łączenia z potrawami – owoce morza czy ryby na pewno by pasowały, ale również sałatki. Mi na myśl przychodzą grillowane sardynki z pomidorami koktajlowymi na sałacie – to byłby znakomity kompan dla tego wina. Mocno schłodzone można też zaserwować jako aperitf.

To naprawdę dobre wino, choć Douro nie jest specjalnie znane z win białych. Niski poziom cukru w tym winie (znakomicie zastępuje je naturalna owocowość) predestynuje je do picia nawet w czasie stosowania diety.

Quinta do Beijo Tinto 2013
IMG_9551.JPG

To podstawowe wino czerwone z oferty Quinta do Beijo. Wytworzone z klasycznych dla Douro szczepów winnej latorośli – touriga nacional, touriga franca oraz tinta toriz – z ręcznie zbieranych gron. Wino to dojrzewało następnie przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.

Kolor tego wina jest wiśniowy z lekkimi przebłyskami amarantu. Mocnej budowy wino ładnie rozkłada się w kieliszku. W zapachu wino charakteryzuje się dojrzałymi czerwonymi i czarnymi owocami – dominuje dojrzała wiśnia i leśne owoce. W nosie pojawia się też lekka nuta alkoholu – deklarowany poziom alkoholu w tym winie to 13,5%.

IMG_9552.JPG

W smaku wino to daje dość klasyczne aromaty – mocno dojrzałe ciemne owoce, przechodzące w średnią kwasowość z pieprznym finiszem. Wino jest średniej długości smaku w smaku, za to mocno taniczne, a to powoduje, że warto je łączyć z jedzeniem. Intensywność tanin raczej skłania do wyboru cięższych potraw np. mięs z grilla – może być to karkówka lub stek.

To bardzo typowe dla Douro wino wykonane w tradycyjnym stylu. Potężne aromaty i smaki mogą się wydać początkującemu entuzjaście win zbyt przesadne, ale dla tych, którzy poszukują solidnych i ciężkich win – to dobry wybór.

Wino dobre.

 

Quinta do Beijo Reserva 2014

IMG_9554.JPG

Kolejne wino czerwone to reserva 2014. Bardzo podobne do poprzedniego choć nieco inaczej wytworzone. Z tego samego zestawu szczepów – touriga nacional, touriga franca oraz tinta toriz – winifikowane było w betonowych tankach, a następnie dojrzewało w beczkach. Producent nie podał, w jakim czasie oraz w beczkach z jakiego drewna – można się domyślać, że z francuskiego dębu. W efekcie uzyskano wino o bardzo ciemnej barwie, w zapachu dużo delikatniejsze od poprzednika, owocowe i mineralne. W smaku wino to również jest owocowe, ładnie zaokrąglone z kwasowością i tanicznym finiszem. Tych tanin jest naprawdę sporo w tym winie, ale nie przeszkadzają. Podobnie jak alkohol. W efekcie uzyskano całkiem dobre wino, szczególnie do lżejszych grillowanych potraw, jak żeberka, albo do dojrzewających serów.

Porta de Celeirós D’Oiro – Reserve 2011

IMG_9547.JPG

Kolejne wino to znów reserva, choć wino to wytworzono w czasie “lata stulecia”. Tak przynajmniej jest przedstawiany rocznik 2011 dla Douro i trzeba przyznać, ze w trakcie degustacji znakomicie się pokazał.

Wino wytworzone z winogron ponad 100-letnich krzewów szczepów touriga nacional, touriga franca oraz tinta toriz, a zatem klasycznego zestawu. Dojrzewało następnie w beczkach z dębu francuskiego przez 12 miesięcy, oraz przez 5 lat w butelce. Wino to jest więc w pełni dojrzałe.

W kolorze wino prezentuje się w ciemnej czerwieni, z lekka ceglastej. W zapachu wino daje bardzo przyjemne aromaty czerwonych owoców oraz kwiatów (fiołki).

IMG_9548.JPG

W smaku wino jest niezwykle eleganckie, zaokrąglone, pełne dojrzałości i dostojności. Owocowość, a następnie kwasowość są świetnie zbalansowane dając długi, delikatny smak, który znakomicie rozchodzi się po całych ustach. Alkohol nie jest w tym winie wyczuwalny mimo poziomu 14% – tu pokazuje znakomitą robotę producenta tego wina. jest ono zdecydowanie najlepsze z oferty -może być znakomitym towarzyszem eleganckich dań mięsnych, np. ptactwa, w tym dzikiego. Myślę, ze byłoby znakomitym wyborem do pieczonego bażanta.

To zdecydowanie najlepszy winny wybór na weekend.

 

 

Porta de Celeirós D’Oiro – Reserve 2009

IMG_9545.JPG

Najstarsze w zestawie, bo już ośmioletnie wino, jest bardzo ciekawą propozycją dla tych miłośników wina, który cenią dojrzałe wina. Już nie tak ekspresyjne, jak poprzednie wina, bardziej wycofane, czekające na odkrycie i docenienie. I choć może, jak stwierdzili niektórzy, już przekroczyło swoją “smugę cienia”, ale potrafi jeszcze oczarować aromatami.

Podobnie jak poprzednie wina czerwone również i to zostało wytworzone z winogron szczepów touriga nacional, touriga franca oraz tinta toriz. Wino prezentuje w kieliszku piękny, ciemny kolor. W zapachu wino prezentuje piękne owocowo-fiołkowe aromaty, które mogą zniewolić wielbicieli delikatnych win.

 

IMG_9546.JPG

W smaku wino jest już dość wyciszone, ale prezentuje piękne zaokrąglenia i delikatność. Wino nadal prezentuje niezłą kwasowośći i lekko goryczkowy finisz, co przy niezłym alkoholu wydaje się winem w mniejszym stopniu do kontemplacji, a bardziej do łączenia z potrawami.

Znakomitym partnerem dla tego wina byłaby pieczona kaczka, np z jabłkami. Mogłaby by być nawet dość tłusta, z chrupiącą skórką, bo kwasowość tego wina znakomicie poradziłaby by sobie z takim wyzwaniem

Czyli kaczka z jabłkami i z tym winem na niedzielny obiad – o tak, to znakomity wybór.

 

Szczęściem weekendy coraz nam się to wydłużają i mamy możliwość spędzenia czasu nie tylko na różne sposoby wypoczywając, ale również jedząc znakomite potrawy i pijąc pyszne wina. Bo przyznacie, że grillowane sardynki z Porta de Celeirós D’Oiro Colheita 2016 na piątkowy obiad, grillowane żeberka z Quinta do Beijo Reserva 2014 w sobotę, zaś pieczona kaczka z Porta de Celeirós D’Oiro – Reserve 2009 na niedzielny obiad to znakomita perspektywa na cały weekend.

Co ciekawe wina z Quinta do Beijo oferują bardzo niski poziom cukru, znakomicie zastępując go aromatami owocowymi. Są więc dobrym wyborem dla tych, którzy odżywiają się dietetycznie i szukają win do zdrowych, dietetycznych potraw. Bo warto się zdrowo odżywiać, ale warto też dołączać do potraw dobre wina.

Wina w sumie bardzo dobre. Dostarczone przez producenta Quinta do Beijo – www.quintadobeijo.pt, zaś przedstawiciel tej firmy, pan João Monteiro (e-mail: geral-at-quintadobeijo.pt) poszukuje dystrybutora w Polsce.

Jerzy Moskała

 

 

Advertisements
Wina na weekend – Quinta do Beijo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s