Wino na weekend – Haut-Bastion Côtes de Gascogne Merlot Cabernet Franc 2016

Wina z Gaskonii kojarzą się w większości z winami białymi. Nie dość tego – bardzo często są to wina półsłodkie lub wręcz słodkie, nie są to więc wina, po które najczęściej sięgają miłośnicy wina francuskiego. No, chyba, że są to miłośnicy wina półsłodkiego w ogóle.

Ale obok win moelleux Gaskonia coraz częściej zaczyna oferować wina ambitne, nie trafiające masowo na półki supermarketów. Są to wina od producentów lub tych spółdzielni, które w podnoszeniu jakości wina widzą ścieżkę do konkurowania w przyszłości z takimi tuzami, jak pobliskie Bordeaux chociażby. Eksperymenty z nowymi szczepami i próby znalezienia własnej ścieżki prowadzą czasem do win ciekawych, odbiegających od gaskońskiej sztampy.

Domaine Les Remparts to winnica obejmująca 115 hektarów ulokowanych w okolicy Ténarèze. Producent ten należy o grona gaskońskich winiarzy poszukujących nowych sposobów produkcji wina, choć opartych o tradycje sięgające czasów gallo-romańskich. Piaszczyste, gliniane i wapienne terroir pozwala na uprawę takich szczepów winogron jak: klasyczny cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec , tannat , petit manseng i colombard.

Haut-Bastion Côtes de Gascogne Merlot Cabernet Franc 2016 to wino mające być forma poszukiwania nowych win. Zbudowane chyba bardziej pod wpływem Doliny Loary, niż Bordeaux i jest mieszanką dwóch szczepów – merlot i cabernet franc – dając całkiem ciekawy napój.

Wino w kolorze intensywnej czerwieni z nutami amarantu. Dość lekkie w ciele przypomina trunki z północnej części Francji. W zapachu dominują nuty czerwonej porzeczki, trochę tu też malin i truskawek. Zapachom owoców towarzyszą nuty ziołowe i może nieco lawendy. Właśnie zapach w winie jest bardzo przyjemny i czysty, jednocześnie lekki. W smaku wino jest już nieco inne – znika lekkość, pojawia się średnia budowa. Nadal mamy silne nuty owocowe, ale pojawia się kwasowość sugerująca łączenie tego wina z potrawami. Wino średniej długości z ciekawą, pieprzną końcówką.

Wino można pić solo ale o ileż ciekawiej byłoby połączyć je z potrawami. W pierwszej kolejności z lekkimi mięsnymi potrawami – paszteciki, małe szaszłyczki czy kiełbaski. Ale do grilowanego bakłażana również by się nadało.

Merlot, który w smaku gra tu pierwsze skrzypce, jest jednak w tym winie dość lekki i przyjemny w odbiorze. Całość ciekawie, dość lekko skomponowana, jakże odległa od stylistyki hiszpańskiej czy portugalskiej. Jak na młode wino jest ono przyzwoicie ułożone.

Wino dobre. Wino otrzymane od Przystanek Wino/Paryska 28.

Jerzy Moskała

 

Advertisements
Wino na weekend – Haut-Bastion Côtes de Gascogne Merlot Cabernet Franc 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s