Wina na weekend – Domains Vinsmoselle Cotes de Remich

Wina mozelskie są raczej znane w Polsce jako produkty niemieckie, choć oprócz nich sa jeszcze wina z Luksemburga. Ale to pewnie dlatego, że po obu stronach granicy  są one w podobny sposób produkowane. Dlaczego zatem wina luksemburskie nie trafiają na polski rynek? Odpowiedzią może być fakt, że Luksemburczycy, podobnie zresztą jak niektóre inne nacje np. Szwajcarzy, bardzo lubią sami wypijać swoje wina nie dzieląc się z innymi. No takie to już maja podejście do rodzimej produkcji. Na szczęście importerze nie próżnują i potrafią sprowadzić do kraju wina z nawet tak małego kraju winiarskiego.

Dzięki uprzejmości Przystanek Wino/Paryska 28 miałem okazję zapoznać się aż z trzema winami mozelskimi, z czego w przypadku dwóch z nich była to premiera win z dotychczas nieznanych mi szczepów. Wina pochodziły od producenta Domaines Vinsmoselle z Remich, który oferuje wina w różnych przedziałach cenowych i różnych miejsc w Luxemburgu. Wina te oznaczone jako Cotes de Remich były winami podstawowymi, niemniej jakościowo na tyle ciekawymi, że warto je polecić.

IMG_0610.JPG

Domaines Vinsmoselle Cotes de Remich Rieslilng 2016 to klasyczny produkt z Doliny Mozeli. Wino jest półwytrawne, ale wysoka kwasowość powoduje, że ilość cukru resztkowego jest w praktyce niewyczuwalna. Wino dość lekkie jak na rieslinga, w zapachu dominują nuty ziół, owoców cytrusowych, śliwki i brzoskwini. W ustach wino nieco inne – nadal dominują owoce cytrusowe ale pojawiają się morele. Wino zdecydowanie długi i przyjemne do picia.

Wino towarzyszyło krewetkom duszonym w białym sosie z papryczkami chili i serwowanych oraz makaronem z sepią, lekko na ostro. Miłe nuty rieslinga znakomicie pasowały do krewetek, a półwytrawność samego wina zupełnie nie była przeszkodą do takiego połączenia potrawy z winem.

IMG_0612.JPG

Auxerrois to szczep, którego dotychczas nie miałem okazji poznać. Uprawiany głównie w Alzacji, w Lotaryngii (w regionie Mozeli), w Haute-Marne, w dolinie Loary oraz w Jurze, pokazał tym razem swoje oblicze produktu z Luxemburga. Wino dużo lżejsze od rieslinga, ale też o wyższej kwasowości, jest typowym winem do lekkich potraw.

Domaines Vinsmoselle Cotes de Remich Auxerrois 2016 ma szatę dość lekką, w nosie aromaty jabłek i żółtych śliwek. W ustach wino lekkie i owocowe o długiej kwasowości wręcz wymagającej łączenia z potrawami. Początkowo podejrzewałem że sałatka z makaronu, rukoli, plasterków szynki i suszonych pomidorów może być zbyt ciężka dla tego wina, ale w praktyce wino sprawdziło się całkiem nieźle. Poza potrawami można zastanowić się nad serwowaniem tego wina jako aperitif, ale tylko bezpośrednio przed jedzeniem.

IMG_0608.JPGElbling to z kolei odmiana uprawiana nad Mozelą od 2 tysięcy lat. Wina z tej odmiany są głównie znane z win spokojnych i sektów produkcji niemieckiej, ale jak widać producenci z Luxemburga kultywują te same tradycje co ich sąsiedzi z drugiej strony rzeki.

Domaines Vinsmoselle Cotes de Remich Elbling 2016 to wino w swej charakterystyce zbliżone do rieslinga, choć bardziej cieliste i kwasowość tego wina jest troszeczkę inna. W zapachu wino daje nuty owocowe – żółta śliwka, nieco jabłka. W smaku dominuje ostra kwasowość, choć pozostawienie cukru resztkowo mocno go łagodzi. Wino średnio długie ale o przyjemnym smaku. Znakomicie pasowało do paseczków schabu duszonych w sosie curry z imbirem i mleczkiem kokosowym.

Wszystkie wina okazały się bardzo dobre, zaś ich charakterystyka zdecydowanie skłania do łączenia z potrawami. Trudno się dziwić – kuchnia luksemburska od lat bije się o uznanie, a tak dobre wina tylko mogą skłaniać do podróży do tego kraju.

Wina bardzo dobre. Wina otrzymane do degustacji od Przystanek Wino/Paryska 28.

Jerzy Moskała

 

 

Advertisements
Wina na weekend – Domains Vinsmoselle Cotes de Remich

One thought on “Wina na weekend – Domains Vinsmoselle Cotes de Remich

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s