Degustacja – Kolory Friuli Grave – wina od Piera Martellozzo

Zeszłotygodniowa degustacja win Piera Martellozzo to kolejna szansa na powrót do win z regionu Friuli-Wenecja Julijska. Mniej znany od innych regionów Włoch, mocno kojarzony z winami białymi, choć nie jest to przecież region dostarczający winnym entuzjastom jedynie tego typu win. Wina od Piera Martellozzo, głównie z linii Terre Magre, to oferta ciekawych win, szczególnie z endemicznych i tradycyjnych szczepów z tego regionu.

ribolla-gialla_20141126111013.png

Ribolla gialla to szczep winny znany również jako ribolla. Występuje również na Słowenii i jest tam znane jako rumba rebula , a na Chorwacji jako jarbola. To  białe włoskie grono, uprawiane jest we Włoszech praktycznie jedynie w regionie Friuli.

Piera Martellozzo Terre Magre Ribolla Gialla 2017 wytwarzane jest z ręcznie zbieranych winogron, następnie delikatnie prasowanych. Fermentacja na dzikich drożdżach trwa 15 dni w kontrolowanej temperaturze, następnie wino dojrzewa w stalowych tankach przez co najmniej 8 miesięcy, aby osiągnąć maksymalną aromatyczną złożoność.

Wino w kolorze bladym, słomkowożółtym z zielonkawymi odcieniami. W zapachu z lekka wycofane –  delikatne nuty kwiatowe – akacji, ziół i nut cytrusowych. Bardzo silna nuta mineralna powoduje, że wino jest długie i niezwykle interesujące. Zdecydowanie przebój degustacji.

Wino do połączenia z sałatkami, szczególnie wiosennymi, ale również jako aperitif. Ze względu na sporą złożoność wino może być również winem kontemplacyjnym, mimo swojej lekkości i zwiewności. Ale właśnie w takich nutach pojawia się mnogość różnorodnych nut.

Wino bardzo dobre.

 

PINOT-NERO5693_20141204175412.png

 

 

Kolejne wino to Piera Martellozzo Terre Magre Pinot Nero 2015. Choć szczep pinot noir nie jest we Włoszech endemiczny, to znakomicie zadomowił się w regionie Friuli dając naprawdę bardzo ciekawe wina.

Pinot nero fermentował na skórkach przez 15-20 dni w kontrolowanej temperaturze 26 ° – 28 ° C. Druga fermentacja przeprowadzana była w dużych dębowych beczkach.

Wino w kolorze dawało intensywną rubinową czerwień. W zapachu wino eleganckie, wręcz wyrafinowane z nutami czarnej porzeczki, jagód, wiśnii i fiołka. Wino bardzo delikatne w smaku, choć zbalansowane, może nawet zbyt subtelne.

Pinot nero jest niezwykle uniwersalnym winem dla wszelkiego rodzaju lekkich i zniuansowanych potraw. Może być na pewno serwowanych do sałatek z cykorią czy czerwoną kapustą. Sprawdzi się do łososia i pstrąga, kaczki, gęsi czy innego drobiu, no i oczywiście delikatnych serów.

Wino dobre.

 

 

REFOSCO5694_20141204175439.png

Refosco to szczep endemiczny dla obszarów Friuli, Gavi , Trydentu, Istrii czy płaskowyżu Karst. Ale zawędrował też, podobnie zresztą jak malvasia, aż na Sycylię, gdzie jest z powodzeniem uprawiany. Aż do spotkania z tym winem nie miałem specjalnego serca do refosco – często są to dość poślednie wina o prostej owocowości i sporej kwasowości.

Piera Martellozzo Terre Magre Refosco 2016 fermentował na skórkach 15-20 dni po zbiorach w kontrolowanej temperaturze 26 ° – 28 ° C. Fermentacja malolaktyczna odbywała się w dużych beczkach na drobnych osadach.

Wino o ciemnym purpurowym odcieniu. W zapachu wyczuwalne wiśnie i nuty skórzane. W smaku  soczyście owocowe z przewagą wiśni. Wino bardzo świeże, ale jednocześnie o długim, lekko tanicznym zakończeniu.

Wino ciekawie komponowałoby się z serami i makaronami. Na przykład z klasycznym spaghetti all bolognese, bo miękkie taniny w winie powinny współgrać z mieloną wołowiną z sosu.

Przyznam się, ze wino było dla mnie zaskoczeniem i zupełnie zmieniło moje nastawienie do refosco. Pokazało nie tyle pazur, co głębię win z tego szczepu.

Wino dobre.

 

Zdecydowanie za rzadko mamy okazję na próbowanie win z Friuli. Choć jest to geograficznie najbliższa nam część Włoch, również często odwiedzana z okazji turystyki letniej czy zimowej, to o ileż łatwiej o wina z Toskanii czy Sycylii na polskich stołach. Warto to zmienić, bo jakość tych win jest niezwykle interesująca.

Jerzy Moskała

Zdjęcia win ze strony producenta.

Advertisements
Degustacja – Kolory Friuli Grave – wina od Piera Martellozzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s