Festiwal Wina NATURA VINUM 2019

To już piąty raz, jak w Koszycach odbywa się festiwal win naturalnych Natura Vinum 2019. Choć Słowacja przez lata nie kojarzyła się z produkcją win jakościowych dziś jest usiana winnicami, a miejscowi producenci nie tylko wracają do upraw winnej latorośli – wracają również do tradycyjnych metod, metod, które dziś jakże często nazywane są naturalnymi. Bo winna Słowacja to nie tylko słowacka część Tokaju – w wielu miejscach południowej części Słowacji przez wieki kultywowano produkcję wina i dopiero mała epoka lodowcowa, a później komunizm zniszczyły te tradycje. Dziś już nie ma komunizmu, a zmiany klimatyczne powodują, że można wrócić do tradycji upraw. Ale na szczęście bez chemii, ciężkiego sprzętu i wykorzystując naturalne drożdże, a przede wszystkim możliwości lokalnego terroir.

Natura Vinum 2019 odbywało się w pięknym pomieszczeniu historycznej synagogi w Koszycach

Wspólną cechą winiarzy prezentujących swoje wina na festiwalu jest właśnie oparcie się na cechach własnego terroir. Stąd niezwykła, jak na stosunkowo niewielką liczbę ok. 30 wystawców, różnorodność win. Np. reprezentacja Tokaju pokazywała, że mogą się one różnić od czegoś, co zostało przyjęte jako tokajski standard. Oksydacja i mineralność grały główną rolę wśród win z winnicy Macik Winery bardziej budując skojarzenia z węgierskim Somló, niż tokajską klasyką. A warto pamiętać, że z Koszyc do winnic słowackiej części Tokaju – to zaledwie godzina drogi z samochodem.

Ale wina słowackie to nie tylko wina tokajskie, nie tylko wina z regionu Małych Karpat czy Bratysławy. Spośród producentów prezentujących swoje wina szczególnie zainteresowały mnie wina producentów spod wspólnego szyldu – Vino spod Vulkanu. To Pivnica Brhlovce, Pivnica Čajkov i Marvla Tindo ulokowane wokół miasta Bańska Szczawnica, leżącego na zboczach starego wulkanu Sitno. To właśnie wulkan nadał nie tylko nazwę triumwiratowi, ale miał silny wpływ na cechy wina z tego regionu.

Pivnica Čajkov Vulcanica

Pivnica Čajkov Vulcanica to wino w naturalny sposób gazowane. Kupaż szczepów pesecká leánka 2016 (znana jako kyrályleányka na Węgrzech lub fetească regală w Rumunii) oraz pinot gris 2017 jest świetnym orzeźwieniem z silnymi nutami mineralnymi. Wino nie jest klarowane czy filtrowane, zaś sok z owoców został wytoczony metoda grawitacyjną. W efekcie smak jest niezwykły, a miłośnikom kwasu spod ogórków czy kapusty kojarzy się ze smakami dzieciństwa.

Pivnica Brlhovce Pinot Blanc 2018

Pivnica Brlhovce Pinot Blanc 2018 to z kolei wino, które jak twierdzi producent inspirowane było malarstwem impresjonistycznym. Wino było cztery dni na skórkaach, a po fermentacji dojrzewało 7 miesięcy w beczkach z dębu i akacji. W efekcie uzyskano bardzo ciekawe wino go subtelnej ekspresyjności owocu i zbalansowanej kwasowości, jak specjalnie przeznaczone do lekkich dań wegetariańskich czy z rybami.

Wielkość, a przede wszystkim różnorodność oferty festiwalowej, powinna skłaniać winnych entuzjastów, szczególnie tych, którzy otwarci są na eksperymenty, do odwiedzin festiwalu. Spotkanie w jednym miejscu tak szerokiej ofert win słowackich (choć również z sąsiadujących Węgier) to przede wszystkim spotkanie z różnorodnością terroir, filozofii i stylów winiarskich, a często również ekspresji artystycznej samych winiarzy. A w końcu podróż do Koszyc to “żabi skok” z Polski.

Jerzy Moskała

Advertisements
Festiwal Wina NATURA VINUM 2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s