Winiarnia Bodegas Zorzal to znany na rynku polskim producent win z Navarry. Sama winiarnia została założona w 1989 i jako główny cel przyjęła zachowanie rodzimych odmian z tego regionu i produkowanie win na europejskim poziomie właśnie z nich. Obecnie dysponuje on 40 ha winnic z okolic Fitero, ulokowanymi w dolnym biegu rzeki Ebro. 25 hektarów jest obsadzonych odmiana garnacha, zaś pozostałe to graciano oraz tempranillo. Jest również nieduży areał z odmianą białą – garnacha blanca. Ale o niej może przy okazji wina z tej odmiany.
Garnacha lub po francuskiej stronie grenache to jedna z najważniejszych odmian nie tylko na kontynencie europejskim, ale również na świecie. Na bazie tej odmiany powstają wina od Rioja, przez Navarrę, Aragonię (skąd ta odmiana pochodzi), Katalonię, południową Francję (np. w Dolinie Rodanu) aż po Włochy, gdzie na Sardynii jest znane pod nazwą cannonau. Daje zwarte kiście z ciemnymi, mięsistymi i soczystymi gronami. produkowane z tej odmiany wina są mocne, o owocowym smaku, małej kwasowości oraz bardzo intensywnej barwie, co powoduje, że z chęcią łączy się tę odmianę z tempranillo czy syrah. Co ciekawe – była jedną z odmian, która przyczyniła się do odbudowy winnic po klęsce filoksery.

Viña Zorzal Garnacha 2019 to wino z winnic mających 60 lat. W tym wieku krzewy już są określane jako stare, a winogrona z nich zbierane nie są już ani tak duże, ani nie jest ich tak dużo, jak w przypadku młodszych krzewów, ale za to dają wina bardzo interesujące. Zbiór winogron ręczny, za nadzór nad winnica oraz winifikacje odpowiedzialny był zespół ludzi: Mikel Sanz, Julio Prieto, Javier Colio oraz Jorge Navascués.
Wino w kolorze ciemnego rubinu o sporej koncentracji. W zapachu aromaty maliny, truskawki oraz wiśni, a także pieprzu. Dochodzą do tego nuty lekko ziemiste. W smaku mocne owocowe, ze średnią kwasowością oraz długim, dojrzałym finiszem. Całość bardzo świeża o mocnym, jak przystało na hiszpańskie wina, wyrazie.
Rocznik 2019 win z Bodegas Zorzal jest specjalny, gdyż w tym roku winiarnia obchodziła 30 lecie swojego istnienia. Celebrując rocznicę wino serwowałem do steka z polędwicy z sosem chimichurri oraz sałatką z bobu i zielonego groszku. Sprawdziło się znakomicie.
Wino bardzo dobre. Zakup własny.
Jerzy Moskała