D.O. Méntrida to region winiarski w Kastylia La Mancha z rosnącą popularnością nie tylko na rynku hiszpańskim, ale i światowym. Produkowane tu wina jakościowe znajdują coraz częściej zainteresowanie u ekspertów, również na rynku polskim. Sam region jest zlokalizowany na północ od Toledo, na stosunkowo płaskim terenie, a warunki klimatyczne nie należą do najkorzystniejszych. Winorośle poza niedoborem wody muszą walczyć z esktremalnymi upałami, które w lecie dochodzą do 45 stopni Celsjusza. Ale pomimo lub dzięki temu jakościowe wina z tego regionu są niezwykle ciekawe. Wśród nasad króluje rzecz jasna garnacha, stanowiąca 80% areału, ale pojawiają sie również odmiany międzynarodowe jak syrah czy merlot.
Bodegas Arrayán została założona w 1999 roku jako osobisty projekt przedsiębiorcy José Maríi Entrecanales i jego żony Maríi Marsans. Użyte do nasadzeń odmiany to głównie garnacha, syrah oraz merlot, ale również cabernet sauvignon oraz petit verdot. W sumie winnica obejmuje nieco ponad 10 ha, zaś parcele są zlokalizowane na wysokości między 470 a 510 m. n.p.m.
Grona do produkcji wina zebrano ręcznie, oczywiście w 100% z odmiany syrah. Przed fermentacją maceracja na zimno przez dwa dni. Fermentacja spontaniczna odbyła się w drewnianych kadziach, po czym wino dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez dwanaście miesięcy i tyleż w butelkach.
W efekcie uzyskano wino o ciemnej, intesywnej barwie owoców granatu. Spora koncentracja wina. W zapachu intensywne aromaty czerwonych owoców, fiołków oraz nieco przypraw korzennych. W smaku niezwykle owocowe, o średniej kwasowości, z intensywną dawką mineralności, tanin i pikantnym finiszem. Bardzo eleganckie, ale jednocześnie przyjemne w odbiorze.
Wino degustowane do jagnięciny zapiekanej z warzywami udowadnia, że wina z odmiany syrah są zapewne najlepszym wyborem do tego typu mięsa. Delikatność i prawie słodycz mięsa świetnie komponowała się z owocowością i tanicznością wina.
Wino bardzo dobre. Zakup własny.
Jerzy Moskała