To, że Portugalczycy lubują się we własnych, lokalnych odmianach, nie jest nowością. Dla poszukiwaczy nowych smaków Portugalia jest więc niczym sklep z cukierkami dla dzieci – wciąż można szukać nowych i nowych smaków. Do takich mniej znanych odmian można zaliczyć encruzado – odmianę typową dla regionu Dão, choć spotykaną również w innych regionach północnej Portugalii, najczęściej w kupażach.
Encruzado to odmiana dająca wina o wyjątkowej jakości. Zarówno w wersji świeżej, jak i starzonej w dębowych beczkach, daje wina chrupkie o wyraźnej łupkowej mineralności. Zapewne wina z tej odmiany spodobały by się miłośnikom białych burgundów, gdyż wina z tej odmiany w odbiorze kojarzą się właśnie z tymi słynnymi winami.
Przykładem wina z tej odmiany jest Casa da Passarella Somontes Encruzado Dão Branco 2021. Wino z regionu Dão, od producenta, który w tej formule funkcjonuje od 11 lat, ale tradycje produkcji wina sięgają lat 150. Za produkcję wina odpowiada Paulo Nunes, a samo wino zostało wytworzone w 100% z gron odmiany encruzado zbieranych ręcznie. Maceracja i winifikacja odbywała się w drewnianych kadziach, zaś wino leżakowało na osadzie przez 6 miesięcy.
Wino w kolorze jasnej słomy. W zapachu dominują nuty cytrusowe i mineralne. W smaku wino bardzo świeże, chrupkie, zbalansowane choć z silnym akcentem kwasowości i długim, bazującym na mineralności finiszu.
Wino bardzo świeże, żywe, niezwykle przyjemne w odbiorze. degustowane do sałatek sprawdziło sie znakomicie.
Wino bardzo dobre. Zakup własny.
Jerzy Moskała
[…] plonów. Główną białą odmianą uprawianą na tych terenach jest encruzado (wino opisałem tutaj), zaś z czerwonych to te odmiany, które złożyły się kupaż tego […]
LikeLike