Mont´Alegre Reserve Trás-os-Montes 2019

Mont´Alegre Reserve Trás-os-Montes 2019 to kolejne wino od duetu Francisco Gonçalves oraz Paulo Gonçalves. Tym razem mamy do czynienia z winem oznaczonym jako reserve, co w przypadku win portugalskich oznacza, że szacowne kolegium regionalne dopuszcza możliwość takiej klasyfikacji tego konkretnego wina.

Słów kilka o regionie. Ulokowany poza górami Marão i Alvão (stąd jego nazwa – po polsku “Za górami”), na północ od rzeki Douro i na wschód od regionu Minho, przy granicy z Hiszpanią. Klimat suchy, gleby biedne, głównie granit i łupki. Co jednak nie przeszkadza winoroślom i znajduje swoje odzwierciedlenie w mineralności produkowanych tu win.

Mont´Alegre Reserve Trás-os-Montes 2019

Mont´Alegre Reserve Trás-os-Montes 2019 to w porównaniu do opisanego wcześniej Tinta Amarela wino bardziej złożone. W kolorze głębokiej czerwieni idącej w kierunku czarnym oferuje w zapachu aromaty aromaty ciemnych owoców leśnych, przypraw oraz tostowe. Do tego dochodzą delikatne nuty cedru, ziół i minerałów. W smaku bogate, zaokrąglone i pełne, o owocowych nutach jagód, borówek, żurawiny, świetnej i żywej kwasowości, długim finiszu opartym o taniny i lekko pieprzne mineralne nuty. Nie emanuje jak Tinta Amarela buchającą owocowością, raczej elegancją.

To wynik doboru odmian touriga nacional i tinta amarela zbieranych ręcznie z parceli na wysokości ponad 650 m. n.p.m. Po winifikacji wino dojrzewało przez 13 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wino ma potencjał dojrzewania ale degustowane już dziś do dojrzewających serów i wędlin sprawdziło się znakomicie.

Wino bardzo dobre. Zakup własny.

Jerzy Moskała

Advertisement
Mont´Alegre Reserve Trás-os-Montes 2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s