D.O. Ribeira Sacra to hiszpańskie Denominación de Origen Protegida (DOP) to raczej mniej znany region winiarski w Polsce. A szkoda. Zlokalizowany jest w hiszpańskiej Galicji, obejmując południe prowincji Lugo oraz północ prowincji Ourense. Nazwę Ribeira Sacra można przetłumaczyć jako „Święty Brzeg”, a same winnice posadzono na stromych zboczach dolin rzek Miño i Sil. To dość młody region winiarski, który oficjalny status Denominación de Origen uzyskał w 1996 roku. Ciekawostką jest, że w regionie dominują tylko trzy odmiany winorośli: czerwona mencía, białe albariño oraz godello. Inne odmiany mają charakter uzupełniający. Uprawa jest głównie tarasowa, co z jednej strony stwarza winogrodnikom problemy (większość prac jest ręczna), ale z drugiej strony pozwala uzyskać wina wysokiej jakości.
Guímaro to rodzinna firma zbudowana na początku wieku i związana z nazwiskiem Pedro M. Rodrigueza. Adegas Guímaro zlokalizowane jest w samym środku regionu winiarskiego produkując wina doceniane przez konsumentów i krytyków. Zgodnie z rankingiem organizowanym corocznie przez magazyn Wine & Spirits dla nagród Top 100 Tasting Event znalazło się w 2015 wśród 100 najlepszych winnic świata. Co ważne firma prowadzi nie tylko ekologiczne rolnictwo, ale skupia się też na lokalnych odmianach.
Guímaro Godello DOP Ribera Sacra 2021 to wino oznaczone nazwą jednej odmiany godello, ale zawierające również domieszki innych odmian i to w wysokości 25%. Na to wino składają się treixadura, torrontés, loureiro i albariño. I jest to zgodne za przepisami apelacji. Winogrona te pochodzą z działek położonych w rejonie Amandi, na stromych zboczach na wysokości 300 i 500 metrów. Po zbiorze poddawane są maceracji w temperaturze 4–5°C przez 20 godzin, a następnie fermentacji w tankach ze stali nierdzewnej przez 15-20 dni w temperaturze od 12 do 14 °C. Po zakończeniu fermentacji wino pozostawiono na 6 miesięcy na osadzie. W efekcie uzyskano wino o słomkowym kolorze z intensywnymi aromatami cytrusów, ananasa oraz ziół. W smaku balsamiczne, świeże z długim, lekko mineralnym finiszem. Wino degustowałem do wiosennej sałatki z łososiem i wypadło świetnie.
Guímaro Mencía DOP Ribeira 2021 to młode czerwone wino wyprodukowane z odmiany mencia z niewielkim dodatkiem odmian brancellao, merenzao, garnacha oraz negreda. Winogrona zebrano również w regionie Amandi, z winorośli w wieku 35-40 lat usytuowanych na na wysokości 300 – 5000 m. n.p.m. To zresztą ciekawy sub-region w Ribeira Sacra, bo tradycje winiarskie sięgają tu czasów panowania Rzymian. Zbiór ręczny, fermentacja odbyła się spontanicznie w tankach ze stali nierdzewnej, następnie wino dojrzewało na osadzie do 8 miesięcy. W efekcie uzyskano wino w barwie rubinu, o aromatach wiśni i kwiatów. W smaku lekkie, acz zaokrąglone, o wyraźnej kwasawości balansującej owocowości. Finisz lekko taniczny i pikantny. Długi. Wino degustowałem do serow i wędlin węgierskich i wypadło świetnie.
Oba wina pokazują klasę producenta i wina z Ribeira Sacra. Warto wybrać te wina pod kątem lekkich, wiosennych dań opartych o sałatki, dania rybne czy lekkie mięsne. Wina bardzo dobre. Zakup własny. Wino dostepne w sieci sklepów Kondrat Wina Wybrane (wczoraj widziałem w Warszawie na Wierzbowej).
Jerzy Moskała