6win i Akademia Farutexu

6win jako marka jest dobrze znana na rynku polskim, choć dużo mniej znany jest fakt, że jest własnością dystrybutora produktów spożywczych, skierowanych głównie do HORECA, firmy Farutex. Wspólnym przedsięwzięciem obu firm jest Akademia Farutexu, której zadaniem jest pokazywanie potencjału obu firm, w tym poprzez łączenie dań z winem. Spotkanie w zeszły czwartek w Akademii to było wspólne pokaz someliera 6win Kacpra Woźniaka i szefa kuchni Akademii Mateusza Reszczyka. Spośród 8 dań połączonych z winami trzy szczególnie zapadły w moją pamięć przez nie tylko przez sam fakt wysokiej jakości żywności i wina, ale również interesujące połączenie.

Połączenie polędwicy z dorsza grillowanej z warzywami i sosem figowym z langwedockim Viognier wydaje się całkiem naturalne, choć sos figowy jako słodki mógł stanowić niezłe wyzwanie. Na szczęście Elisabeth Viognier La Baume nie jest szczególnie mineralnym winem ze szczepu Viognier, dużo w nim nut owocowych – brzoskwiń, moreli i jabłek. Wino znakomicie komponowało się z potrawą pokazując swoją siłę właśnie w połączeniu rybą w słodkim, owocowym sosie.

Innym zaskakującym połączeniem wina z potrawą było Prosecco Mionetto Prestige Extra Dry serwowane do grillowanych krewetek z na pure z marchwi i mango z rukolą. Sama koncepcja połączenia potraw z owoców morza z winem musującym nie jest zupełnie nowa (vide: szampan z ostrygami), ale krewetki w parze z tym Prosecco znakomicie się sprawdzały.

Na koniec deser – tokaj serwowany do kremu cytrynowego z melonem, miętą i orzechami. Jako Tokaj – Chateau Dereszla Tokaji Szamordoni Edes, który mimo dużej ilości cukru resztkowego dzięki naturalnej kwasowości znakomicie łączył się ze słodkim deserem dając wspaniały finał degustacji.

Akademia Farutexu to znakomite przedsięwzięcie pozwalające nam uzmysławiać potencjał win łączonych z eleganckimi daniami. Może nie na co dzień, ale warto pomyśleć o takich potrawach i winach od święta.

Za zaproszenie dziękuję pani Danucie Sobol z 6win.

6win i Akademia Farutexu

Leave a comment