O endemicznej odmianie encruzado miałem już okazję pisać przedstawiając inne wina produkowane w regionie Dão z tego szczepu: Quinta de Cabriz DOC Dão Reserva White 2018 oraz Evidência Encruzado Reserve DOC Dão 2019. Nie ukrywam, że ta odmiana wydaje mi się niezwykle interesująca, nie tylko przez jej wyjątkowość (ograniczenie do obszaru występowania praktycznie tylko jednego regionu Portugalii), ale przede wszystkim efekty smakowe. No i również ze względu na świetną relację cen tych win do ich jakości. Jako kolejne wino chciałbym przedstawić Pinha do Ribeiro Santo Dão Encruzado 2019 – wino świeże, wytworzone również z tej odmiany, w wytwórni Ribeiro Santo. Producenci nie zdradzają szczegółów dotyczących uprawy samych winogron (poza rzecz jasna odmianą) można więc domniemywać, że wytworzone zostało z zakupionych gron. Pinha to rzecz jasna oznaczenie sosny, zaś sama nazwa win wzięła się od lasów sosnowych otaczających winnice.
Wino zostało wyprodukowane przez winemakera Carlosa Lucasa. Sok fermentował w dużych kadziach z dębu francuskiego i podlegał procesowi battonage. Następnie dojrzewało przez ponad 5 miesięcy. W efekcie uzyskano wino o relatywnie jasnym, ale przeźroczystym kolorze. W zapachu aromaty cytrusów, mandarynek oraz nieco kwiatowych. W smaku wino charakterystycznie dla tej odmiany nieco chrupkie, choć może nie tak chrupkie, jak wspomniane powyżej wina, o aromatach cytrusów, solidnej odświeżającej dawce kwasowości i długim, mineralnym finiszu.
Wino serwowane do kurczaka w sosie słodko-kwaśnym okazała się bardzo przyjemne. Oczywiście sam kurczak nie był specjalnie ostry, by wypalenie kubków smakowych nie pogorszyło odczucia potrawy i wina. Całość świetnie się ułożyła.
Wino dobre, choc już nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak Quinta de Cabriz DOC Dão Reserva White 2018. Zakup własny.
Jerzy Moskała
[…] enzcuzado (od Pinha do Ribeiro Santo) pisał też Jerzy z Winnych okolic, a przekrojowy opis portugalskich win znajdziecie też we wpisie Naszego świata […]
LikeLike